DET GÅR FREMAD

Det-Gar-FremadDet går fremad … ! var titlen på Tøsedrengene’s debut-LP, som blev udsendt i april 1979 af pladeselskabet Polygram. Det oprindelige orkester havde ingen piger med, men bestod af fem unge herrer, bl.a. barndomsvennerne Klaus Kjellerup & Henrik Stanley, som var initiativtagere til Tøsedrengene og også var bandets forsangere.

Pladen blev præsenteret for offentligheden ved mediernes traditionelle 1. maj-fest i Grøften i Tivoli. Her lykkedes det for Polygram’s pressemedarbejder at få en ædru fotograf fra Se & Hør til at tage et billede til bladet af de fem kiksede unge mænd, formentlig på grund af deres sælsomme orkesternavn.

Der var imidlertid ingen stor interesse for albummet – og slet ikke blandt medierne. En af de eneste anmeldelser, der blev skrevet, var en lille én-spalter, der startede sådan: “Hørte nogen braget, da Tøsedrengene ramte bunden?”

Albummet er imidlertid interessant i historisk perspektiv: Det er et mix af flere forskellige stilarter, som var oppe i tiden dengang, men det indeholder også fire reggae-numre, hvilket var noget helt nyt i 1979. Ifølge de pålideligste kilder i musikbranchen i dag var det første gang, en kunstner udsendte reggae på dansk. Tøsedrengene har derfor æren for at være dem, der har bragt reggae-musikken til Danmark.

Pladen blev optaget og mixet i løbet af efterår-vinter 1978-79, ofte om natten, når der var ledigt i det, der blev Tøsedrengene’s faste studie: Werner Studio på Frederikssundsvej 60C i Københavns nordvestkvarter. Indspilningerne foregik under ledelse af bandets guitarist Michael Bruun, som var medejer af studiet, og som senere skulle blive en meget efterspurgt producer i dansk musikbranche.

To af albummets fire reggaenumre er inkluderet på 2014-opsamlingen “Sig du ka li mig”, nemlig Klaus Kjellerup’s “Svært at leve” og “Her kommer jeg” af Henrik Stanley.

Trackliste:
Side 1:
Svært at leve
Det går fremad
Følelser
En rose så jeg skyde
Et andet job

Side 2:
Drømmen under dynen
Aner aldrig hvor du er henne
Ind og ud
Her kommer jeg
Fællesskab
Tjelly’s tjald

Tøsedrengene:
Bas, vokal – Klaus Kjellerup
Keyboards, vokal – Henrik Stanley Møller
Guitar – Michael Bruun
Keyboards – Aage Hagen
Trommer – Jan Sivertsen

Gæster:
Vokal
– Morten Langebæk
Kor – Lars Egede Jensen
Mundharpe – Jørgen Lang
Saxofon – Jens Haack

Indspillet i Werner Studio 1978-79.
Arrangementer: Klaus Kjellerup & Michael Bruun. Produceret af Michael Bruun